Racu
PDF Imprimare Email

 

Prima aşezare a porţiunii de sub muntele „Kőd” a Ciucului de Mijloc este satul Racu, situat aproape de strâmtoarea Bogáti, pe malul pârâului Racu. Şi-a primit numele de la acest pârâu, care odinioară era bogat în aceste animale acvatice cu cleşti. Data formării aşezării poate fi estimată la sfârşitul secolului al XII-lea, perioada stabilirii secuilor în regiune. În această perioadă şi în secolele următoare satul Racu a jucat un rol de conducere în viaţa socială a Ciucului, întrecând Şumuleul şi oraşul Miercurea Ciuc.  După ce aceştia din urmă au început să câştige teren satul Racu şi-a pierdut treptat importanţa.

Numele satului a figurat în mai multe variante în documentele păstrate din evul mediu. În 1332 a apărut în varianta Rakus, în 1333 ca Batus, în 1463 ca Rakws, în 1567 ca Rákosffalwa, în 1602 ca Rákos, iar în 1905 ca Csíkrákos.

La început a fost o comună locuită de secui cu statut liber cu obligaţii militare uniforme, ca şi celelalte aşezări din Ciuc situate în apropierea graniţei.  Acest lucru s-a schimbat în decursul secolului al XVI-lea odată cu consolidarea feudalismului. În timpul domniei lui Bethlen Gábor şi a lui Rákóczy György I. aşezarea a trăit în prosperitate, s-a dezvoltat. Acest lucru este dovedit de registrul de trecere în revistă a trupelor din 1634, care include numai secuii liberi, dar chiar şi aşa enumeră 123 familii de militari. În acea epocă locuitorii satului erau deja conştienţi de necesitatea educaţiei de bază, iar în anul 1643 satul a avut deja doi dascăli.

La vest de satul Racu, pe cresta care se înalţă între pâraiele „Vár-patak” şi „Szilaspatak” se odihnesc în ascunzişul pădurii ruinele acelei cetăţi care, potrivit estimărilor, datează din epoca bronzului. Cetatea a făcut parte probabil din vechiul sistemul maghiar de apărare a graniţelor. Poetul Kányádi Sándor scrie despre aceste ruine: ….”Numai câteva fragmente acoperite cu muşchi

                                au mai rămas din zidul de atunci.

         Acum este numai un loc. În liniştea lui cresc copaci, tufe şi iarbă. Vor să                               

        trăiască.

Năpastele secolului al XVII.-lea au fost depăşite de sat până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când a început o creştere în numărul populaţiei.

Din punct de vedere administrativ şi satul învecinat, Satu Nou, face parte din comună. Cele două aşezări au o singură biserică comună, care se află la Satu Nou. Această biserică poate fi mândria comunei, sau chiar a întregului judeţ Harghita, deoarece este vorba de cea mai veche clădire a regiunii. A fost construită între anii 1260 şi 1280. Curiozităţi aparte ale bisericii sunt semnele ”astronomice” de pe partea exterioară a turnului, a căror utilizare a început la sfârşitul secolului al XII-lea.

Pe malul drept al râului Olt, pe dealul Bogáti, care este o mărturie a puterii făcătoare de minuni  a naturii, în jurul anului 1720 s-a construit o mică capelă într-o ambianţă pitorească. Hramul capelei se sărbătoreşte pe 1 mai, ziua sfinţilor Filip şi Iacob. Ochii de vultur ai strămoşilor nu au trecut cu vederea poziţia avantajoasă a acestui loc, care odinioară a fost locuit şi fortificat. Locuit, deoarece pe vârful culmii întinse se găseşte şi acum o mare cantitate de bucăţi de cărămizi şi ţigle; şi fortificat pentru că vârful acestor munţi, curbat spre nord-est, alungit până la râul Olt a fost înconjurat de o uriaşă groapă în formă de semicerc, vizibilă la o distanţă de până la 500 de paşi.

În legătură cu satul Racu trebuie menţionate şi persoanele renumite care s-au născut aici: istoricul Cserei Mihály, precumşi Cserei Zsuzsanna, care a fost logodnica lui Mikes Kelemen.

Cserei Mihály a fost un om cu o gândire specifică, care credea că tot răul din Transilvania vine dinspre Ungaria. Conacul Cserei a fost construit în anul 1667. În luna octombrie a aceluiaşi an s-a născut Cserei Mihály. Conacul există şi astăzi, însă clădirea  a fost modernizată. Totuşi, pe tavanul uneia dintre camere se vede şi azi vechea grinda principală inscripţionată în limba latină.

 
 

Hartă

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Atracţii turistice

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>