Comuna Cârţa (Cârţa şi Ineu)
PDF Imprimare Email

 

Cele două aşezări, Cârţa şi Ineu formează o singură comună până în ziua de azi, atât din punct de vedere administrativ, cât şi bisericesc. Aceasta este singura comună a microregiunii Ciucului de Sus, cele două aşezări care o alcătuiesc fiind două verigi din lanţul de aşezări caracteristic pentru această regiune. Nu s-au păstrat surse scrise legate de formarea satului Cârţa, însă deducând din procesul stabilirii secuilor în Depresiunea Ciucului şi din procesul transformării primelor aşezări ale acestora într-un sistem de sate, constituirea satului poate fi plasată undeva la sfârşitul secolului al XII-lea şi începutul secolului al XIII-lea. Denumirea originală a satului constituie un subiect de dispută, însă satul figurează deja în sursele scrise din anii 1400 ca Parohia Adormirii Maicii Domnului, fapt dovedit şi de biserica construită în secolele XIV-XV, împărţită cu satul Ineu până în ziua de azi. Însă şi atunci Cârţa a fost centrul parohiei Adormirii Maicii Domnului, ca şi astăzi. Comuna este traversată de râul Olt şi pârâul Székaszó, care se întâlnesc în partea de sud a poalelor dealului bisericii, la graniţa de nord a satului Cârţa. Resursele naturale ale satelor sunt foarte variate şi diversificate, deoarece limitele comunei se întind la o distanţă destul de mare spre nord, est şi vest.

Marile evenimente istorice s-au făcut simţite şi în comuna Cârţa, ca şi în restul localităţilor din regiune. Comuna a fost odinioară reşedinţă de comitat, iar acest lucru a influenţat stilul arhitectural al centrului acesteia. Frumuseţea îi este conferită de clădirile construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Pe baza datelor recensământului din 2002 numărul total al locuitorilor comunei se apropie de 5500, din care toţi (cu foarte puţine excepţii) sunt de religie catolică. Mândria comunei este biserica fortificată construită în 1444, care este una dintre cele mai frumoase construcţii ale Ciucului de Sus, atât din punct de vedere vizual cât şi din punctul de vedere al valorii culturale. În interiorul cercului format de limitele administrative ale comunei biserica ocupa un loc central. Acest lucru este valabil şi astăzi dacă luăm suprafaţa celor două sate drept teritoriu administrativ. Orbán Balázs scria despre această biserică:

„La marginea localităţii Cârţa, din muntele denumit Madicsa  se înalţă un deal stâncos din roci conglomerate, care este limitat la est de râul Olt şi la sud de pârâul Székaszó, iar pe vârful acestui deal se înalţă frumoasa biserică a Cârţei, care prin zidurile sale străvechi şi turnul său luminos constituie atracţia centrală a regiunii, fiind un  monument însemnat şi din punct de vedere arhitectonic.”

În sat funcţionează de mai mulţi ani farmacia, cooperativa de credit, filiala locală a casei de economii, care facilitează în mod semnificativ rezolvarea operaţiunilor financiare ale persoanelor fizice şi ale unităţilor economice şi comerciale. Păşind în secolul XXI. dezvoltarea a devenit şi mai spectaculoasă, deoarece datorită posibilităţilor de finanţare şi a conducerii comunei s-au realizat şi proiecte de proporţii mai mari (reţeaua de apă potabilă, reţeaua de canalizare a apelor menajere, consolidarea malurilor râurilor, etc.) Cu ocazia festivităţilor de ziua Adormirii Maicii Domnului din luna august a anului 2000 şcoala din localitate a fost botezată cu numele episcopului Mártonffy György, care s-a născut în această comună. În prezent funcţionează câte o şcoală şi o grădiniţă în amândouă aşezările comunei, în care învaţă în total 378 de elevi.

Cea mai importantă manifestare culturală a comunei Cârţa o constituie festivităţile ocazionate de ziua Adormirii Maicii Domnului, care sunt organizate în fiecare an, începând din anul 2000. Aceste festivităţi sunt legate de sărbătorirea hramul bisericii, ziua Adormirii Maicii Domnului, care este pe 15 august.

La Cârţa s-a construit primul patinoar în mediul rural din România, care oferă noi posibilităţi întregului Ciuc de Sus, atât pentru distracţie, cât şi  pentru sport, posibilitatea de a juca hochei pe gheaţă.

 
 

Hartă

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Atracţii turistice

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>