Madéfalva
PDF Nyomtatás E-mail

Csíkszeredától északra, az Olt folyó két partján, a Mórhegyese keleti lábainál települt falu, az idők folyamán teljesen összenőtt a tőle délre fekvő Csíkcsicsóval. Eredeti neve Amadéfalva volt. Első birtokosáról kapta a nevét. A falut már 1333-Bn említik Csíkrákos fiókegyházaként, de önálló községként csak 1567-ben szerepel még Amadéfalva néven.

1914-ben vált önálló egyházközséggé. A régi 1300-as években épült Szent Anna-kápolnát 1840-ben lebontották és helyére épült 1913-14-ben a Jézus Szíve temploma. A templomépítést az állam is támogatta. A falubeliek főleg közmunkával járultak hozzá. A szájhagyomány szerint a mestereknek 14 férfi segített, akik nem vonulhattak be katonának a háborúba. A Domus Historia szerint viszont kivették részüket az építkezésben az asszonyok és a gyer ekek is. A neogót-vegyes stílusú templomot 1923-ban szentelték fel gróf Majláth Gusztáv Károly püspöksége alatt. Jézus Szíve mozgó ünnep, Úrnapja utáni kilencedik napon ünneplik.

Az Olt menti füzérfalvakhoz hasonlóan igen jó összeköttetése van úton és vasúton Gyergyó, Alcsík és Gyimes vidékével. Madéfalva életében jelentős változásokat hozott a vasút. Az első vasútvonalat 1897. április 5-én avatták fel. A 72 km hosszú sínpálya Sepsiszentgyörgytől Madéfalváig terjedt. Egy fél év múlva helyesték forgalomba a Madéfalva-Gyimesbükk vonalat. Madéfalva jelentős csomóponttá vált, amely az idők folyamán gyakran változtatott nevet, de 2005. április 22.-től ismét Siculeni-Madéfalva tábla várja az utasokat.

Madéfalva a keleti fekvésű kimondottan határőrfalvakkal ellentétben korán fejedelmi birtokká vált, amelyet a mindenkori uralkodó kénye-kedvére osztogatott a hozzá hű főembereknek. A XV. században a legtöbb család fejedelmi jobbágy volt.

Alig van székely ember, aki Madéfalváról legalább annyit ne tudna, hogy a csíki Szent Bertalan éj színhelye, a székelység történetének jelképe. A Madéfalvi Veszedelem eseménye által írta be magát a történelembe. A Mária Terézia császárnő által szervezett határőrség elleni tiltakozásnak több mint 200 székely vértanú esett áldozatául. Csíki és háromszéki férfiak gyülekeztek Madéfalván, hogy ellenállást tanúsítsanak az önkényes határőrség szervezése ellen, ám január 7-én hajnalban ágyútűzzel ébresztette és kegyetlenül mészároltatta le a menekülni nem tudó ártatlan lakosságot az osztrák katonaság. A madéfalvi veszedelem emlékét máig őrzi a kőoszlop, amely tetejére kitárt szárnyú turulmadarat helyeztek, alján pedig az a felirat olvasható: sicvlicidivm, azaz székelygyilkolás.

A madéfalviak múlt iránti tiszteltét bizonyítja a templom körül elhelyezett szoborpark is, amelyben számos eseménynek, személynek állítottak emléket. Ilyen az I. Világháborús Emlékmű, ahaza védelmében elesett magyar katonák emlékműve, Zöld Péter pap szobra, Jézus Szíve szobor.

A település iskolája 1991-ben felvette Zöld Péter nevét. A madéfalvi oktatási intézményről 1789-ből maradt fenn az első írásos emlék. 1885-ben építették a mostani iskolát. Az 1936-ban betelepedett román vasutasok kérésére iskolát létesítettek, ahol két nyelven folyt az oktatás.

www.madefalva.ro

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>