PDF Nyomtatás E-mail

A település határában található az Olt forrása, a már említett Egyeskő, Tarkő, Nagy-Hagymás, Orbán Balázs szavaival élve a „Székely Svájc”. Az említett természeti viszonyainak köszönhetően a város és környéke turisztikai látványosságnak számít. számos turistaösvény indul a városból, amelyek az említett sziklaszirtekhez vezetnek.

Turistavonalak:

  • Nagy-Hagymás – Egyes-kő – Öcsém-gerinc – Ter-kő – Írott-kő – Fekete-Rez – Maros-forrás – Olt-forrás – Jávárdi-völgye – Víztároló: jól kitaposott ösvények és utak mentén közelíthetők meg a fenti célpontok. A turistajelzések állapota megfelelő.

  • Az Egyes-kő (1608): a Kovács-patak mentén, függőleges kék sáv jelzésen 2 óra. A Szék-patak mentén, a piros háromszöget követve szintén 2 óra.

  • Egyes-kő – Nagy-Hagymás: a piros függőleges sáv jelzésen 1 óra.

  • A Ter-kő-csúcs: a Gál-kút pataka mentén piros kereszt jelzésen 2 óra.

  • A Csíki-havasok gerincén végighalad a piros függőleges sáv jelzés É-D irányba a Nagy-Hagymától – Ter-kő-fensík – Naskalat – Szép-havas – Pogány-havas – Gyimesi-hágó – Szellő-tető – Rugát-tető – Káposztás-havas – Gombás-bérc vonalon.

  • Olt-forráshoz: az Olt völgyében, majd a Sóvető-hágó irányába haladó (Magas-bükk-gerinc) két függőleges sáv jelzést követve 3 óra.

  • Írott-kő – Fekete-Rez – Maros-forrás: sárga függőleges sáv mentén 4 óra.

  • A Jávárdi völgyében a Ter-kő-fensíktól nincs jelzés, de erőkitermelő út vezet Hidegségbe, innen pedig Gyimesközéplokra.

Balánbányáról az Olt völgyében felfele haladva félórás séta a Víztároló, amely a bánya és a település vízzel való ellátását biztosítja. A völgyzáró gát 80 m hosszú, mögötte a felgyülemlett tóban több mint egy millió köbméter víz van.

 

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>