PDF Nyomtatás E-mail

Csíkszentdomokos határában, a Pásztorbükk nevű csúcs alatt 1816-ban emlékkeresztet állítottak, mely szomorú történelmi eseményre emlékezteti Domokos közösségét.

Az események 1597. december 23-án kezdődtek, amikor Báthori Zsigmond lemondott Erdély trónjáról, szerződésileg kötelezte magát, hogy Erdélyt Rudolf osztrák császárnak engedi át. A trónt Báthori Endre bíborosnak akarja átadni, akit az erdélyi rendek meg is választanak fejedelemnek. Tisztázandó, hogy Báthori Endrét gyakran Andrásként említik. Ennek magyarázata, hogy az udvarban az okmányok hivatalos nyelve a latin volt. Így a fejedelem latin neve Báthori Andreas, ami inkább az Andráshoz hasonlít.

Rudolf császár nem ismeri el Báthori Endrét fejedelemnek, így tudtával és pénzbeli segítségével Mihai havasalföldi vajda betör Erdélybe. Báthori felszólítja a távozásra, de Mihai továbbnyomul Erdélybe. A fejedelem sebtében hadat gyűjt Mihai ellen. 1599. október 28-án a Szeben melletti Sellenberk falunál Báthori Endre főkapitánya, Kornis Gáspár vereséget szenvedett, maga is fogságba esett. A vajda seregében több ezer székely is harcolt, mivel a Báthoriak által visszavont szabadságjogaikat ígérte cserébe.

A 33 éves bíboros-fejedelem elhagyta a csatateret azzal a szándékkal, hogy Moldován át Lengyelországba megy, s trónja visszafoglalására onnan sereget hoz. Székelyudvarhely felé vette az útját, közben sok nemes csatlakozott hozzá, mivel érdekeltek voltak a székelyek jobbágysorsban való tartásában. Mihai vajda a fejedelem üldözését rendelte el. A csíkiak Csíkszentdomokoson túl az utat elállták, és október 31-én az arra haladó fejedelmet megtámadták. A fejedelem kísérői vitézül harcoltak, de a túlerő győzött. A menekülő fejedelem mellett csak Mikó Miklós maradt, s elcsigázva a fáradtságtól, a Pásztorbükk nevű erdőrészbe értek. Itt egy pásztortanyán Endre italt kért, a pásztor savóval kínálta, amit a fejedelem elfogyasztott s a pásztort vízért küldte. A karcfalvi Balázs Mihály – a későbbi Ördög Balázs – emberei ráakadtak a pásztorra, aki elárulta a fejedelmet. A fejedelemre Mikó vigyázott, amikor az üldözők lármája hallatszott. Mikó a fejedelem rendeletére a székelyek elé ment, és velük alkudozni kezdett, de ezek a fiatal Mikót összevagdalták. Ördög Balázs három társával a fejedelemre támadt, aki hősiesen védekezett, támadóit súlyosan megsebesítette. De Ördög orvul támadt, s a fejedelem fejére hatalmas ütést mért. A fejedelem összeesett s még élt, amikor gyűrűs ujját levágták s a haldoklónak fejét vették, és Mihai vajdához küldték.

VII. Kelemen pápa átokkal sújtotta Csíkszentdomokost és Felcsíkot, és száznapos böjtöt rendelt el a bíboros-fejedelem meggyilkolásáért. Bár november 3-án ölték meg a fejedelmet, Felcsík népe október második vasárnapján emlékezik meg a szomorú eseményről.

A felbújtatott székelyek nem kimondottan a bíbornok-fejedelemre haragudtak, hanem a Báthoriakra, akik kegyetlenül elfojtották a jogaikért küzdő székelyek felkeléseit (1562, 1572, 1595). A bűnbánó csíkszentdomokosiak minden évben búcsút rendeznek Pásztorbükk emlékhelyén.

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>