PDF Nyomtatás E-mail

A falutól körülbelül 500 méter távolságra, észak-nyugat irányba, a Garados dombvonulat végén, egy kis dombon található a csíkszenttamási egyház gótikus templomtornyának romjai. Ez egy 25 méter magas, terméskőből épített torony környékét a falubeliek Csonka toronyként emlegetik. Vámszer Géza így ír erről a templomromról: „Bár van egy…kör alakú, várfallal körülvett XV. századból való csúcsíves templomrom , amelynek csonka tornya messziről látszik, de itt csak a toronyfelső csúcsíves ablaknyílásai és a templom polygon záródású szentélyének alapfalai maradtak, e gótikus korból napjainkra.” A templom várfallal volt körülvéve, ennek beltere temetőül szolgált és szolgál napjainkban is. Az elbeszélések alapján ez a templom valamikor tíz falu temploma volt (Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkjenőfalva, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Szépvíz, Szentmihály, Ajnád, Cibrefalva), még abban az időben, amikor Szent István király elrendelte, hogy minden tíz falu építtessen templomot. Később már csak Szenttamás és Domokos közös temploma volt és itt kerül kapcsolatba a Feneketlen-tóval a templomrom.

A tó keletkezéséről legenda kering a környékbeliek között. Mivel a domokosiaknak is részük volt a templomépítésben és minden falunak nem volt papja, ezért Szenttamásra jártak misére az emberek. Egy idő után már nem kellett más faluba járjanak a domokosiak, de a templomból azért igényelték a részüket. Lejöttek a domokosiak, hogy vigyék el a harang ütőjét, hogy a szenttamásiak ne tudjanak harangozni, de a szenttamási harangozó eldugta a harangütőket. Mikor a két falu előjárói beléptek és megkérdezték hová dugta el az ütőket, a harangozó azt mondta, hogy „itt süllyedjek el ha nálam vannak”. Abban a pillanatban megremegett a ház és épp, hogy ki tudtak menekülni az urak, a ház elsüllyedt és ennek a helyén keletkezett egy feneketlen tó. Így mesélik a domokosiak ezt a történetet, legendát. A domokosiak úgy mesélik, hogy a vége az ők javukra csendüljön. A szenttamásiak variánsa abban tér el, hogy ők úgy tartják, hogy a harangozó megunta a harangozást és azért rejtette el a harangütőket. Természetesen a legendának nincsen valóságos alapja, viszont a régi összejöveteleken szívesen mesélték az emberek.

Ami viszont valóban igaz, hogy a tó ott van Csíkszenttamás határában, a Csonka torony közelében. Egy 12-15 méter átmérőjű tavacska, amelynek a hőmérséklete télen, nyáron 16 C fok. A néphit szerint, ha a Domokoson található föld alá tűnő patakba, búvópatakba Domokoson beledobnak egy récét a Feneketlen-tóban jön ki. Szintén a helyik elbeszélése, hogy éjszaka a tó környékén hallani lehetett egy nyöszörgő hangot a tó mélyéről. Szerintük a harangozó nem találja lelki nyugalmát és az ő jajveszékelése hallatszik. Orbán Balázs így ír a tóról: „Ezen 70 lépés kerületű víztükör egyike legdúsabb és legszebb forrásainknak, közepén buja tenyészet vízi növényekkel és apró égerfákkal benőtt úszó szigetecske van, mely a szél fuvalmára most ide, most oda úszkál, forog és lengedez csudás bokrétaként gazdag színezetű virágcsokraival. A tónak már széle is két-három öl mély, de mondják, hogy közepén 50 öles kötéllel sem érték el a fenekét. E szép tavacskából a Hővíznek nevezett patak folyik ki (bár belé csak kis vízér szalad) s ezen patak oly vízdús, hogy az innen negyed órára lévő faluban már malmot hajt, s oly hévmérsékletű, hogy télen sem fagy be soha.”

Forrás:

Dr. Vámszer Géza

Csík vármegye településtörténete, Pallas Akadémiai Kiadó, Csíkszereda, 2000

id. Kurkó István

Csonka…, magánkiadás, Csíkszenttamás 2003­-2005.

 

Képek

 

csonka-torony

 

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>