PDF Nyomtatás E-mail

poganyvarRákos határában, a falutól körülbelül hét-nyolc kilométer távolságban, a Hargita egyik dombján találjuk „Pogányvár” romjait. A Pogányvár valamikor a rabonbánoknak volt egyik tartózkodási helye. A Csíki Székely Krónika szerint a honfoglaláskor a székelyek „fője” „Z……” volt, akinek fiai voltak: Upulet, Upuor és Vogron, akinek feleségét Drusillának hívták.
A Bogáton, a mostani kápolna helyén, kétszázhúsz lépés kerülettel volt a vár, melyet hatalmas sánc vett körül. Itt állott az Upulet anyja által 888-ban épített áldozati ház, illetve vár is, amit mind a csíki krónikák, mind Losteiner is igazolni látszanak. (Losteiner Leonard a csíksomlyói rendház tagja volt, aki a 19. század elején megírta Csík földrajzát és történelmével is foglalkozott. E kérdésekben szaktekintélynek számít.) A Losteiner által nem említett várak 888 előttiek.


Forrás: Császár László: Csíkrákos monográfiája, 1957

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>