PDF Nyomtatás E-mail

A csíkrákosi templomról elmondhatjuk, hogy a világon egyedülálló építmény és a vele foglalkozó történészek, tudósok és laikusok sora máig rengeteg kérdésre nem tudott megbízható választ adni. Elsősorban Orbán Balázs, Vámszer Géza, Vécsey Gyula, Köpeczi Sebestyén József nevét emelném ki. A kutatók véleménye a templomról megegyezik abban, hogy a csíkrákosi templom egy pogány kori szent helyre épült, a mai göröcsfalvi határba.A csíkrákosi templomról elmondhatjuk, hogy a világon egyedülálló építmény és a vele foglalkozó történészek, tudósok és laikusok sora máig rengeteg kérdésre nem tudott megbízható választ adni. Elsősorban Orbán Balázs, Vámszer Géza, Vécsey Gyula, Köpeczi Sebestyén József nevét emelném ki. A kutatók véleménye a templomról megegyezik abban, hogy a csíkrákosi templom egy pogány kori szent helyre épült, a mai göröcsfalvi határba.

A Domus Historia első oldalán azt a feljegyzést találjuk, hogy a templomot 1270-1280 között építették. Az egyházmegye vezetősége ezt az utóbbi évszámot tekintette mérvadónak és 1980-ban ünnepelték meg a templom fennállásának 700 éves évfordulóját. Ebből az első időszakból származik a torony alsó 3 emelete, a templom déli fala és a kripta a déli bejáratával.


A XV. század végén tovább bővül a templom, ekkor épül hálóboltozatos szentélye, bordáinak gyámkövein pedig a vélt adakozók, a Hunyadi és Huntpázmány családok címerei díszlenek. Erre az időszakra tehetjük a torony festését is, „Hoc opus facit Petrus Zabridi 1475. Anno” felirat alapján, amely a kórusfeljáró kövébe van vésve. A templom fő érdekessége a terméskőből, forró mésszel rakott 30 méter magas torony. Falának három oldalát emeletenként egy-egy magas lőrés töri át, felfelé haladva ezek magassága csökken. Külső falának festése egyedülálló, ilyen jellegű falfestmény sehol sem található az országban. A lőréseket és a felső félköríves ablakokat vörös szegély, helyenként leveles, liliomos motívum díszíti. A déli, nyugati és északi falon vörös-barnára festett zodiákus jegyek, emberi alakok, állatok, csillagok rajzolata ismerhető fel. A jelek a pogány kori természetkultusz termékenységi jegyeire emlékeztetnek, Sisa Béla szerint a templomtornyon látható ábrák kapcsolatba hozhatók a magyar őshittel, a képsor a táltossá válásnak és az „égbe jutásnak” történetét meséli el. A fenti jelmagyarázat nem az egyetlen, talán azok a miskolci szakemberek, akik három évig restaurálták a tornyot, közelebb vihetnek a valósághoz. Egy biztos a Cseredombra épített csíkrákosi templom és környéke kultikus hely volt ezelőtt 800 évvel is.

A hajó építését korábbi időpontra helyezi Botár István, ennek jogosultságát a stílusbeli különbségek is indokolttá teszik. A templom másik jellegzetessége, hogy hajója (10 méter) lényegesen rövidebb, mint sokszögzáródású szentélye. (16 méter). Az utóbbi tengelye a hajóhoz képest 8 fokos eltérést mutat északi irányba. Feltételezhetjük, hogy a templom bővítésénél figyelembe vették a templom védőszentjének ünnepét is, ugyanis úgy tervezték a szentély elhelyezését, hogy a kisboldogasszonyi első napsugarak a szentélytartóra essenek. A berendezés a XVIII. század közepén lecserélődött, és az új oltárt a szentségtartóval együtt már a hajó tengelyének meghosszabbítására merőlegesen helyezték el, így a fény útját figyelembe vevő építési szándék nem érvényesülhet. A népi magyarázat szerint a szögbeli eltérés a szentély és hajó között azért van, mert Jézus feje is lehanyatlott a keresztfán.

A templom mai alakját az 1740-es átépítések során nyerte el. Ekkor kibővül a templom két mellékhajóval, illetve ekkor épül a cinterem barokk kapuja is. A bal oldali hajó lényegesen kisebb, mivel innen választották le a sekrestyét.

Csíkrákos rövid ideig Mária-kegyhely volt, egy nagyhírű és csodatételeiben a somlyói Mária-szoborral vetélkedő Mária-szobor volt a templomban, amelyet Székely Mózes reformációt terjesztő katonái 1602-ben tűzre vetettek..

Képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

360° Panorama, Római Katolikus Vártemplom, Csíkrákos:

http://www.virtualisszekelyfold.ro/index2.html


 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>