PDF Nyomtatás E-mail

Csikkarcfalvi templom

Karcfalva község Nagyboldogasszony temploma egyedülálló a környéken. Régészeti kutatások és feltárások folyamatban vannak.

Orbán Balázs így ír erről a templomról: "Karczfalva felső végénél egy, a Madicsa nevű hegyből kiszökellő gyüleg (conglomerat) szikladomb emelkedik fel, ezt keletről az Olt, délről a Székaszó pataka fogja körül, fennlapján Nagybolgodasszonyfalva gyönyörűen fekvő temploma koronázza, mely ódon várfalaival, fénylő magas tornyával e vidék fénypontját alkotja, különben építészetileg is figyelmet érdemlő műemlék."

 

A ma is fennálló templom építését a XV. századra teszik. Erre az időszakra utal az az 1796-ban talált küszöbkő, amelyen 1444-es évszám szerepel, de amelyet a tudományos kutatás nagy bánatára, a kőművesek befalaztak a templomfalba. A templomot egy 8-10 méter magas lőrésekkel és előbástyával ellátott várfal veszi körül, amelynek elsődleges építési célja az óvó, védő funkció volt. Menedékként szolgált a templom a települések lakói számára a török támadások idején. A várfal belsejébe 14 kép van beépítve, amelyek a keresztút állomásait ábrázolják. A képeket fából készült ajtó védi a rongálódástól. A hegyfok, amire a templom épült a hargitai hegyek legutolsó nyúlványa.

A reformáció rohamos terjedése ellenére Csík továbbra is megmaradt az erdélyi katolicizmus központjának. Elindult egy folyamat, amely a hívek hitbeli megerősödésére, keresztényi erkölcse hagyományos rendjének visszaállítására, az egyház anyagi állapotának megjavítására és az egyházi építmények, templomok újjáépítésére irányult. E folyamat mozgatói Mártonffy György, karcfalvi születésű püspök és Antalffi János püspöki helytartó, akik megerősítve a korábbi szabályokat felléptek a keresztény erkölcsben élés érdekében.

A XVIII. század elején már elkezdődő építkezésekről 1749-ben beszélnek először. A templom szentélye részben megmaradt XV. századi gótikus formájában. A régészet vizsgálatok nagyon jelentősnek tartották a mennyezet bordáit, a záróköveket és a gyámköveket, de különösen a késő gót stílusú szentségtartó fülkét. Az átépítések során az egykori csúcsíves ablakokat barokk félkörívűvé tették. Lebontották a gótikus stílusú hajót, majd köveiből újraépítették az egész hajót lapos mennyezettel, két kereszthajóval, barokk ajtókkal, sőt még a csúcsíves diadalívet is félkörívesnek építették át. A templom tehát az újjáépítés során alapvetően barokk külsőt kapott, habár szakemberek szerint a szentély, a sekrestyeajtó megőrizte gótikus jellegét.

A felújítások során meghagyták a várudvarban a várfal belső oldalán, fent teljes épségében a lőrések előtt a fagerendákból összeállított és cseréppel fedett "vívófolyosót".

A torony újjáépítésére a templommal együtt nem került sor anyagi fedezet hiánya miatt. 1863 szeptember 3-án a templom tornya leégett, a harangozószék és a harangok leestek és összetörtek. A tűzeset oka a feltételezések szerint villámcsapás volt. Az egyházmegye haladéktalanul a templom megsegítése mellett foglalt állást. 1400 forintot ajánlott fel a károk elhárítására, s új harangok öntésére.

360° Panorama, Csíkkarcfalvi Római Katolikus templom

http://www.virtualisszekelyfold.ro/index2.html

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>