PDF Nyomtatás E-mail

A háromszoros Balkán-bajnok, hatszoros román bajnok atléta Csíkdánfalván született, az 1930-as években Brassóban, 1940-44 között pedig Háromszéken élt, és sportolt. Gáll Lajos az első olyan csíki sportoló, aki ötkarikás játékokon indulhatott: 1936-ban román színekben részt vett a berlini olimpián.

Gáll Lajos 1900. május 9-én született Csíkdánfalván. Huszonkét éves korában Brassóba kerül szabómesterséget tanulni. Igyekezete figyelemre méltó, akárcsak sport iránti érdeklődése. Hosszútávfutóként került be az atlétika történetébe, de ,,az alacsony, tömzsi, rokonszenves fiatalember – ahogy egy korabeli riport jellemzi – kiválóan síelt, nagyszerűen futballozott.

Az 1930-as években hatszor volt Románia bajnoka maratonfutásban, és háromszor nyert Balkán-bajnokságot ugyanebben a számban. Érdekesség, hogy 1935-ben Károly román király Bukarestbe hívatta az atlétát, és személyesen tüntette ki, mint az év legjobb sportolóját. Románia őt nevezte az 1936-os berlini olimpiára.

Pályafutása nem volt zökkenőmentes, gyakran szembe kellett néznie a gáncsoskodókkal, a kor sportvezetésének nemtörődömségével. Egyszer keserűen meg is jegyezte: ,,Nem akarok a görög atléták példájára célozni, ahol az állam hónapokon át treníroztatja a futókat, hiszen köztudomású, hogy én az útiköltségen és a legszorosabb ellátásomon kívül soha semmit nem kaptam..."

A Bécsi döntés után költözött Sepsiszentgyörgyre és a Kolozsvári AC színeiben versenyzett. Többször érmes volt a magyar bajnokságon maratoni futásban, és szintén magyar színekben kétszer harmadik lett a kor egyik legrangosabb viadalán, a Kassai Maratonon.

A háború vége felé, Gáll Lajos tartalékos katona is behívót kapott, de a visszavonuláskor megszökött. 1944. őszén Györfi Péter Korondon találkozott Gáll Lajossal, aki így mutatkozott be: atléta és szabó. Gáll a második világháború áldozata lett, három más katonával együtt, a Györfivel való találkozás után pár nappal a szovjet hadsereg katonái kivégezték a korondi Bornyus-kertben. Az akkori sportvezetők innen vitték holttestét később Sepsiszentgyörgyre.

Gáll Lajost három megye, Hargita, Brassó és Kovászna tiszteli, vallja magáénak. Térségünk két világháború közti időszakának egyik legjobb maratoni futója Csíkdánfalván született, a Brassói IAR és a Kolozsvári AC színeiben sportolt, Sepsiszentgyörgyön lakott, és itt alussza örök álmát. Szülőfalujában, Csíkdánfalván tornatermet neveztek el Gáll Lajosról, Sepsiszentgyörgyön Kövér Sándor testnevelő tanár kezdeményezésére 1978 óta rendezik meg a Gáll Lajos futóversenyt, és 1990. óta futókör viseli nevét.

Forrás:

Csíki Hírlap 2009. november 13.

 

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>