Balánbánya
PDF Nyomtatás E-mail

Csíkszentdomokostól 12 km-re az Olt völgyén felfele található Hargita megye egyik fiatal városa, régen fontos ipari központja, Balánbánya. A festőien szép Egyeskő és Öcsém nyugati lejtői alatt, az Olt szűk völgyében található bányaváros. A település elszigetelt, de nem zsákutcás. Főútja az Olt mentén tovább folytatódik és a Gyergyószentmiklósi "4-es kilométerkőnek" nevezett kempingtelepnél csatlakozik a Gyergyó-gyikostói útba. 1954-óta városi rangú település, de 1967-ig közigazgatásilag Csíkszentdomokoshoz tartozott. 1967-ben lett teljes jogú város.

A baláni rézérclelőhelyet a XVIII. században fedezte fel egy Opra János nevezetű szegény csángó pásztor. A bányászat ezen a vidéken régebbi időre, a XV-XVI. századra nyúlik vissza. A nemzet fejedelmek alatt nem rezet, hanem vasat bányásztak. Arról is tudomásunk van, hogy Bethlen Gábor fejedelem 150 hámorosnak adott szabadalmat, hogy Balánon dolgozhassanak. A vaslelőhelyek nagyon hamar, 1702-ben kimerültek, de a domokosiak azonban egy kis kereset reményében tovább folytatták egy ideig a maradék vasérc kitermelést.

A több mint száz évig szünetelő bányakitermelés az 1880-as évek elején újból megindult. A rézlelőhely a kormány kezére került, amit később 5000 forintért az örmény Zakariás család vásárolt meg, rövid idő alatt felvirágoztatva a bányaipart. Egy részvénytársaság szemet vet a bányára, amit a Zakariás testvérek nem hajlandóak eladni. Ekkor a konkurens részvénytársaság új fejtést nyit és elcsábítja nagyobb bérrel a Zakariás-bánya munkásait. Az ilyen módon egyesített két bánya szakszerűen, óriási jövedelemmel működött. A bányát 2006-ban bezárták, ami azelőtt nagyon sok felcsíki embernek biztosított munkahelyet.

A századfordulóra a bányaterület mintegy 1000 lelket meghaladó teleppé bővült, nagyrészt székely lakossággal, néhány Bukovinából idevándorolt munkással. 1910-ben 5391-re szaporodott a lélekszám, amiből csupán 39 idegen anyanyelvű. A 2002-es népszámlálási adatok alapján a város majdnem 8000-es lakosságából mindössze 2700 magyar nemzetiségű.

A település határában található az Olt forrása, a már említett Egyeskő, Tarkő, Nagy-Hagymás, Orbán Balázs szavaival élve a "Székely Svájc". Az említett természeti viszonyainak köszönhetően a város és környéke turisztikai látványosságnak számít. számos turistaösvény indul a városból, amelyek az említett sziklaszirtekhez vezetnek.

A várostól északra, 1 km távolságra szép környezetben, fenyvesek közt terül el a bányaváros nagy vízgyűjtője, amely az Olt folyón létesült. A mesterséges tó kedvelt kirándulóhely.

www.orasulbalan.ro

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>