PDF Print Email

 

A Nagyhagymás-hegység a Keleti Kárpátok legszebb hegyvonulatai közé tartoznak. Hírnevét változatos, sokoldalú domborzatának és földtani szerkezetének köszönheti.

A központi bérce és egyes nyulványai karsztikus jelenségekben bõvelkedik, a Terkõ, Éles Orom, Egyeskõ, Nagyhagymás, Fekete Hagymás, Lóhát pedig fehér gyöngyfüzérrel ékesítik a bükk- és fenyõerdõket. A természet eme kiemelkedõ csodálatos vidékét kiegészíti a Békás –szoros és a Gyilkostó, jelentõs turisztikai látványosságok, amelyek, a havasok festõi egységét adják.

A gazdag vizek tárolójí, a Nagyhagymás, az Olt, a Békás, a Putna, a Kisbeszterce forrásvidéke.
A fõ hegygerinc (35km) és a fontosabb völgyeket valamint a mellékvülgyeket is ösvények szelik át, egyesek jelzésekkel ellátva.
Balánbánya a Gyilkostó üdülõtelep a helyi gyalogtúrák irányító központjai.

Turisztikai szempontból, a hegykedvelõk számára Balánbánya hegyi túrák kiindulópontja, az Egyeskõ (1587), a Nagyhagymás (1792), Kishagymés (1767) valamint a Gyilkos-tó és a Bákási-szoros felé.

A város felõl az Egyeskõ felé, ahol egy menedékház is található, két jelölt útvonal vezet: kék csík ás vörös háromszög, amely télen is nyáron is járható, másfél órányi távolság. Innen több útszakasz indul a Gyilkos-tó és a Békás-Szoros felé ( a Pângãraþi-nyergen kb. 5 óra, a Juh-patakán át, kb.4 óra a Gyilkos-csúcsán kb.6 óra, Háromkúton át, ahol jelölt szakasz létezik, kb. 6 óra északon és a Hidegvölgy, Középlok felé, délen.

Az Egyeskõ jól ismert a hegymászást szeretõk számára változatos nehézségei miatt, megközelíthetõ kezdõk és haladók számára egyaránt.

Ugyanakkor, Balánbánya a Fenyõ Útját is követi, amely egy egykori keskenyvágányú vasútvonalon fekszik és amely gyalog, kerékpárral, lóháton vagy síléccekel ellátva.

Más festõi helyek: az Olt földrajyi forrása, kék vonallal jelzett szakasz és gépjármûvel is járható, a Maros földrajzi forrása és a Nyír mesterséges tó.

A Nagyhagymáshoz fûzõdõ festõi tájakat, gazdag növényzet (havasi gyopár, ..., pünkösdi rózsa) és állatvilág (barnamedve, zerge, nyírfajd, hiúz, havasiszarvas) egészíti ki, ezek nagy része törvény által védett.

A hegyi útszakaszok jelzései

în Muntii HASMAS Spre Lacul Rosu prin Piatra Singuratica

în Muntii HÃSMAS Spre Lacul Rosu prin Piatra Singuraticã
în Muntii HASMAS Spre Cabana Piatra Singuraticã prin Pârâul Scaunului în Muntii HÃSMAS
Spre Lacul Rosu prin Piatra Singuraticã
în Muntii HASMAS Spre Poiana Tarcãu prin Pârâul Galcut în Muntii HÃSMAS
Spre Lacul Rosu prin Piatra Singuraticã
 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>