PDF Print Email

Gyilkos-tó és Békási szoros

A Gyilkos-tó és Békás-szoros az Erdélyi Kárpátok egyik legjellegzetesebb, legszebb része. Szűk szorosai, magas sziklabércei kimondhatatlan vadságot sugároznak.

Talán a lenyűgözőbb pontja e környéknek a Gyilkos-tó. Megtekintése, körbejárása és a tavon való csónakázás feledhetetlen élményt nyújthat.

Orbán Balázs a "Székelyföld leírása" című művében nem leplezi csodálatát, amikor így ír: " A legmeglepőbb, a legelragadóbb képek egyike áll előttünk. Még ma is, aki felső Olaszország nagyszerű és Svájcnak nagyszerű tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat bizonnyal nem rejtenek a havasok keblökben." Ennél megkapóbban aligha lehetne beszélni Székelyföld egyik legszebb természeti ritkaságáról. 1837 egyik viharos éjszakáján a semmiből keletkezett. A gyilkos-hely megázott talaja lecsúszott a völgybe és elzárta az ott folyó Hagymás, Cohárd, Vereskő és Likas patakok medrét. Az így létrejött torlasz hatására tóvá duzzadva alakult ki ez a természeti ritkaság. A tó keletkezésének számos legendáját "erősíti" a misztikus hangulat, melyet a tó medréből még ma is kiálló megkövesedett fatörzsek látványa tesz teljessé

A Gyilkos-tó legendája

Élt a környéken egy gyönyörű, meseszép lány, hosszú hajjal, szürkészöld igéző szemekkel. A sudár teremtést Fazekas Eszternek hívták. Eszter egyszer a Gyergyó-i vásárban beleszeretett egy daliás székely legénybe. A fiút azonban elvitték katonának, így nem kerülhetett sor esküvőre. Szegény Eszter hiába várta haza kedvesét. Egyszer Esztert meglátta egy rablóvezér, akinek nyomban megtetszett a csodálatos lány. Hirtelen felkapta a lova nyergébe és elrabolta. A Kis-Cohárd sziklái által rejtett barlangjába vágtatott vele. Bárhogy kérlelte, bármilyen kincseket is ígért, Eszter csak a régi szerelmét várta vissza. S dühös rabló erőszakkal sem tudott eredményt elérni Eszternél. Kilátástalan helyzetében Eszter a hegyeket hívta segítségül. A természet óriási viharral válaszolt, megremegtek a sziklák, hatalmas felhőszakadás támadt. A viharban a hegyek elindultak lefelé, és borzasztó robajjal temettek maguk alá mindent, Esztert és a rablóvezért is. Így jött létre a Gyilkos-tó, melyben még ma is láthatod Eszter szürkészöld szemeit, ha belenézel.

Békás-szoros

A Gyilkos-tó meglátogatása után, a Békás-patak mentén akár gyalog is továbbsétálhatunk Európa egyik természeti ritkasága, a Békás-szoros felé. A mészkőbe vájt hasadékvölgyet nehéz lesz elfelejteni bárkinek is. Nyomasztóan magas és szinte függőleges sziklaszirtek, zúgó hegyi patakok, kisebb-nagyobb vízesések, barlangok alkotják a szoros látnivalóit, amit csak a helyszínen sétálva élhetünk át igazán.

A gyilkos-tó felől ereszkedve a szoros felé az út bal oldalán először a Tündérkert sziklái kísérnek bennünket, majd nemsokára egy monumentális sziklaképződmény tűnik föl, a tetején óriási kereszttel. A sziklaóriás az Oltárkő, amely 1156 m magas ormát először 1935-ben mászták meg erdélyi magyar alpinisták. Utunkat folytatva csak kapkodjuk a fejünket a látnivalók felé. A völgy egyre jobban szűkül. Kétoldalt mellettünk 200-300 m-es függőleges sziklafalak, amely tövében elementáris erővel szorít magának helyet, a vágtató Békás-patak. A sziklában szinte mindig láthatunk néhány sziklán függő embert, hiszen ez a vidék a sziklamászók paradicsoma is.

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>