PDF Print Email

Elhelyezkedés - Útvonal - Megközelítés

A Gyergyói-Havasok, 1568m magas, Sípos kő tömbjének délnyugati nyúlványában húzódik a már 100 éve ismert, tekerőpataki Súgó-barlang. A gyergyói medence keleti oldalán a Marosba ömlő Heveder patak, majd az ide csatlakozó Borzóka patak fogadja be a barlangból kiömlő Súgó- patakot, amelyet a hegyben összegyűlt karsztvíz táplál.

A barlangot, a Gyergyószentmiklóst Csíkszeredával összekötő útvonalon fekvő Vasláb nevű faluból közelíthetjük meg.

Elhagyva a Vaslábhoz tartozó Heveder falut, egy 6 km hosszú, Feketerez nevű erdei úton követjük a Heveder patakot, majd áttérünk Borzóka patakára és 300 m gyaloglás után, az első befolyó patak a Súgó-patak

A barlang keletkezése és kora

65 millió évvel ezelőtt, a Paleocén korban, gyűrődéses mozgások során, kialakult Sípos kő tömbben a Súgó-barlang.

A barlangrendszer térbeli elhelyezkedését, a tektonikus preformáltság jellemzi. A barlang emeletes járatrendszere a Rebra sorozat mezometamorfikus kristályos pala összetételénél képződött a dolomitos és kristályos mészkőben a vetők és repedések mentén. A kristályos mészkő, amelyben a rendszer kialakult, pontos, szakszerű azonosítást igényel, ugyanis a barlangpatak torkolatánál már nincs mészkő, a helyét a kristályos pala veszi át föl egészen a csúcsig.

A 1-es száraz bejáratától balra egyetlen forrás van, ami 5-6 m után eltűnik, ami azt jelenti, hogy a barlangból kilépő patak belső, földalatti erekből gyűl össze. A felszín, u.n. „fedett” karszt amelyet 70-80 éves lucfenyő állomány, fű és moha borít.

A barlang egy négyemeletes rendszer, amelyben egy alsó szint képezi az aktív vagyis a patakos vizes részt egy bejárattal, a három felső szint pedig az ezután következő emeleteket két bejárattal.

Forras: www.hegyiacsok.ro

Info: http://www.szekelyfoldert.info/acta1997_term03_2.html

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>