Csíkszenttamás
PDF Nyomtatás E-mail

Csíkszeredától körülbelül 24 km-re északra található Csíkszenttamás. Ősi település, már a XIV. században szerepel a neve. Délen Jenőfalvával, északon pedid Csíkszentdomokossal határos. A falu megnevezése a különböző dokumentumokban gyakran módosult. 1333-ban Sacerdos de Sansto Thoma, 1441-ben Zenth Thomas, 1527-ben Zentthamas, 1699-ben Szenttamás és 1854-ben Csík Szent-Tamás.

A falu népességének összetétele hasonló volt a szomszédos települések közösségi tagozódásához: lófők, szabad székelyek, jobbágyok és zsellérek alkották. A különbség csupán annyi, hogy Szenttamáson több nemesi rangra emelkedett csalás is élt, mint a Gurzó, Sajgó, Balaskó, Abafi családok és Szenttamásról származott a később Gyergyószárhegyre telepedett Lázár család is.

A helység lakosságának természetes szaporulata örökké magas volt. Bözödi György 1938-ban azt írta, hogy gazdasági tekintetben Szenttamás kiválik szomszédai közül, földje jobb minőségű és a nép jóléte is nagyobb. Azt is ő írta le, hogy ezt a jólétet sajnos nagyrészta birtokeladásoknak köszönheti.

A település már az 1333-as évtől szerepel a pápai tizedjegyzékben mint a felcsíki táj falvainak anyaegyháza. Ez a templom a korai középkorban Szent István törvényei szerint épült, így a környék közös temploma volt. A falutól körülbelül 500 méter távolságra, észak-nyugat irányba, a Garados dombvonulat végén, egy kis dombon található a csíkszenttamási egyház gótikus templomtornyának romjai. A templom várfallal volt körülvéve, ennek beltere temetőül szolgált és szolgál napjainkban is. A torony közelében található "feneketlen tó", amelyet meleg vizű forrás táplál. A Csonka torony és a Feneketlen tó a település lokális mitológiájának alapját képezi. Az említett tó keletkezéséről mind a mai napig monda kering a köznyékbeliek körében.

A község barokk római katolikus temploma 1778-ban épült és mind a mai napig ez van használatban. Ekkor 400 évesre becsülték a régi gótikus templomot,melynek fejedelmien szép Madomma szobrát átmentették az új templomba. Ennek az az érdekessége, hogy XV. századi eredetű és csíksomlyói szoborral egy műhelyből való. A templom homlokzatán két szobor foglal helyet, az egyik Szent Istvánt, a másik Szent Lászlót ábrázolja. Középső harangját az úgynevezett "Hunyadi harangot" a Csonka-toronyból hozták át ésmais ezt használják. Néha a "Mátyás harang" nevet is lehet hallani.

A lakosság hagyományos megélhetését az állattartást és földművelést a bányászat egy igen sajátos, egyedülálló formája is kiegészítette. Szenttamás keleti határában lévő Illonc nevű helyről jó minőségű "békasót" (kvarcit, kovakő) termeltek ki, amelyet mint az üveggyártás alapanyagát a bükkszádi és zaláni üveghutáknak adták el.

Nagyon sokáig Csíkjenőfalvával és Csíkkarcfalvával egy községbe tartozott, de 2003 november1-től már önálló községként szerepel. Egy 2400 főt számláló, többutcás, tömör település. A falu lakossága teljes egészében magyar nemzetiségű, felekezetét tekintve római katolikus. A lakosság mezőgazdasággal, növénytermesztéssel és állattartással foglakozik. A szenttamási gyerekek általános iskolába járhatnak falujukba, tovább Dánfalván vagy Csíkszeredában folytatják tanulmányaikat.

www.csikszenttamas.eoldal.hu

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>