Karcfalva község (Karcfalva és Csíkjenőfalva)
PDF Nyomtatás E-mail

Mind a mai napig a két település, Karcfalva és Csíkjenőfalva egy községet alkotnak, mind közigazgatásilag, mind pedig egyházilag. Ez a Felcsík kistérség egyetlen községe, amely a térségre jellemző füzértelepülések két darabjaként helyezkedik el. Karcfalva keletkezéséről nem maradtak fenn írott emlékek, de a székelyek Csíki-medencei betelepedésük és szálláshelyeiknek falurendszerré fejlődéséből következtetve a XII. század végére – XIII. század elejére tehető. Vita tárgyát képezi a falu kezdeti elnevezése, de mint Nagyboldogasszony egyházközség már az 1400-as évek okirataiban is szerepel, bizonyítékként a XIV-XV. században épült, Jenőfalvával azóta is közös templom. Nagyboldogasszony egyházközségnek pedig Karcfalva volt akkor és most is a központja. A községet átszeli az Olt és Székaszó folyó, amelyek a templomdomb aljának déli részén, Karcfalva északi határán találkoznak. A falvak természeti adottsága igen változatos és sokszínű, mivel határai elég nagy távolságra nyúlnak észak, kelet és nyugat irányába.

A történelem nagy eseményei ugyanúgy éreztették hatásukat Karcfalva községben is, mint a térség más településein. A község egykor járásszékhely volt, ez rányomta bélyegét a községközpont építészeti stílusára. Szépségét a XIX. század végén, XX. század elején épült épületek adják.

A 2002-es népszámlálási adatok alapján a község össznépessége megközelíti az 5500 főt, amelynek minden tagja (nagyon csekély kivétellel) katolikus. A község büszkesége az 1444-ben épült vártemplom, amely mind látványban, mind pedig kulturális értékében Felcsík egyik legszebb építménye. A közigazgatási határok által kialakított körön belül a templom centrális helyet foglal el. Ez a jelen esettel is igazolható abban az esetben, ha a közigazgatási területnek a két falu területének összességét vesszük. Orbán Balázs így ír erről a templomról: „Karczfalva felső végénél egy, a Madicsa nevű hegyből kiszökellő gyüleg (conglomerat) szikladomb emelkedik fel, ezt keletről az Olt, délről a Székaszó pataka fogja körül, fennlapján Nagybolgodasszonyfalva gyönyörűen fekvő temploma koronázza, mely ódon várfalaival, fénylő magas tornyával e vidék fénypontját alkotja, különben építészetileg is figyelmet érdemlő műemlék.

Évek óta működik a gyógyszertár, a hitelszövetkezet, a takarékpénztár (CEC) helyi kirendeltsége, melyek jelentősen megkönnyítik mind az egyének, mind a gazdasági és kereskedelmi egységek pénzügyi műveleteinek intézését. A XXI. századba átlépve a fejlődés még látványosabb lett, ugyanis a pályázati lehetőségeknek és a községvezetésnek köszönhetően nagyobb megvalósítások is létrejöttek (ivóvíz hálózat, szennyvíz csatorna, a folyók partjainak megerősítése stb.) A 2000 augusztusi Nagyboldogasszony Napok alkalmával sor került az iskola névadó ünnepségére, amelyen a falu szülöttének Mártonffy György püspöknek a nevét vette fel az iskola. Jelenleg mindkét településen működik iskola és óvoda, amely összesen 378 tanulóval foglalkozik.

Karcfalva község legfontosabb kulturális rendezvénye a Nagyboldogasszony Napok, amelyek 2000 óta minden évben megszervezésre kerülnek. A község búcsús ünnepével, Boldogasszony napjával vannak összekötve, amely augusztus 15-én van.

Karcfalván épült meg Romániában az első vidéki műjégpálya, amely egész Felcsík számára új lehetőségeket nyit meg, mind a szórakozást, mind pedig a jégkorongozást, a sportolási lehetőségeket tekintve.

www.karcfalva.ro

 
 

Térkép

 

Terkep

Eseménynaptár

Esemenznaptar

Felcsíki látnivalók

No valid database connection You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 SQL=SELECT title FROM jos_sections WHERE id =
Összes látnivalók >>